Orban: Ne dorim ca localele de anul acesta să se realizeze pe baze democratice

Premierul Ludovic Orban consideră că procedura asumării răspunderii sau o ordonanţă de urgenţă sunt „soluţiile posibile pentru a asigura ca alegerea primarilor să fie realizată în mod democratic”, pentru ca primarii să aibă legitimitatea conferită de votul a peste jumătate dintre alegători.

„Ne ca alegerile locale care vor avea loc anul să se pe baze , primarii să fie aleşi în două tururi”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, în emisiunea ”Legile Puterii” la Realitatea Plus.

Melin.ro - Director web cu anunturi gratuite pe categorii si promovare online gratuita, Anunturi gratuite din Romania, Director web romanesc cu anunturi gratuite pe categorii de interes - anunturi gratuite

El a adăugat că în cazul preşedinţilor de consilii judeţene se pronunţă pentru alegerea indirectă, cu votul majorităţii consilierilor.

Liderul liberalilor a reiterat că PNL susţine alegerea primarilor în două tururi, deoarece acesta este sistemul de vot dorit de cetăţeni.

„PNL își dorește vot în două tururi la alegerile locale. PSD a făcut un tertip procedural jenant în Parlament, a scos de la naftalină comisia de cod electoral, dar vom încerca să aducem proiectul la dezbatere în plenul Camerei Deputaților. Asta este o variantă, mai avem încă două: angajarea răspunderii și varianta OUG. Astea sunt cele trei soluții pentru ca primarii să fie aleși democratic, cu jumătate plus unu din voturile cetățenilor cu drept de vot din fiecare comunitate. Vrem să legiferăm ceea ce-și doresc oamenii, nu potentații. Peste 85 la sută dintre cetățeni își doresc legitimitate solidă pentru primari. Fiecare primar este ales pentru patru ani și pune în practică planul de dezvoltare a localității. Altfel, un primar poate fi ales cu voturile a doar 20 la sută dintre alegători, iar 80 de procente nu l-au susținut.”, a spus Ludovic Orban.

😊 ce zi e azi - #cezieazi 🇷🇴 Ce zi e azi ? 🎁 #cezieazi

The post Orban: Ne dorim ca localele de anul acesta să se realizeze pe baze democratice appeared first on Realitatea de Brăila.

Sursa articol : realitatea