BREXIT. Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, VOTAT

Membrii Camerei Comunelor au aprobat cu 330 de voturi pentru şi 231 voturi contra legii privind acordul de retragere din Uniunea Europeană, care implementează un acord convenit în 2019 de Londra şi UE, potrivit Agerpres.

Melin.ro - Director web cu pe categorii si gratuita, Anunturi gratuite din Romania, Director web romanesc cu anunturi gratuite pe categorii de interes - anunturi gratuite

„Este timpul ca Brexitul să fie realizat. Această lege face acest lucru”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, în faţa parlamentarilor britanici.

„Acest text va garanta plecarea noastră din Uniunea Europeană cu un acord care oferă certitudine întreprinderilor, protejează drepturile cetăţenilor noştri şi dă asigurări că noi reluăm controlul asupra banilor noştri, frontierelor noastre, legilor noastre şi politicii noastre comerciale”, a adăugat ministrul britanic.

El a promis că va începe „rapid” negocierile cu UE pentru a încheia un acord de comerţ liber până la finalul anului.

😊 ce zi e azi - #cezieazi 🇷🇴 Ce zi e azi ? 🎁 #cezieazi

Textul adoptat joi de către deputaţii de la Londra transpune în legislaţia britanică acordul de 535 de pagini negociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană în toamna anului trecut, după ce precedentul acord convenit de fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de fostul legislativ britanic în care deputaţii eurofili l-au considerat că reducea prea mult legăturile cu UE, în timp ce deputaţii pro-Brexit au apreciat că, dimpotrivă, acel acord menţinea Regatul Unit prea ancorat în blocul comunitar chiar şi după realizarea Brexitului.

Noua legislaţie va trebui să fie validată de Camera Lorzilor – etapă prevăzută pentru săptămâna viitoare – şi, în final, promulgată de către Regina Elisabeta a II-a.

Marea Britanie trebuie să părăsească UE pe 31 ianuarie.

Va fi însă nevoie şi de ratificarea acordului în plenul Parlamentului European, pe 29 ianuarie, astfel încât pe 31 ianuarie la ora 23:00 GMT Regatul Unit să devină prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană.

Tranziția după BREXIT

După ieşirea din UE, Regatul Unit va intra într-o fază de tranziţie în care relaţiile sale cu cele 27 de state membre vor rămâne neschimbate până la 31 decembrie 2020.

Acest termen ar urma să le permită celor două părţi să stabilească o nouă relaţie în termeni de comerţ şi securitate. Regatul Unit poate dori să extindă această perioadă pentru unul sau doi ani, dar trebuie să informeze UE până la 1 iulie 2020 în legătură cu cererea sa.

Sursa articol : https://www.realitatea.net/stiri/actual/brexit-acordul-de-retragere-din-ue-votat_5e176e44e8fd115826570664